1. 7. 2012

Steporis / Epoiova rodina pokrač.


Po návrate domov – práve keď Epoi ukladal vajíčka zo záhrady do obalu – vošla do kuchyne Evetina matka Krva a víťazoslávne zahlásila: „Večer pozeráme druhý program! Dávajú tam záznam vystúpenia zázračného lekára." Epoi hneď nereagoval. Myšlienkami bol ešte na svahu, po ktorom kráčali v šere s Evet domov a pozerali sa pritom, ako v diaľke čnel nad okolím brontosaurus Boboo. Bol to vlastne 115 metrov vysoký komín elektrárne (neskôr už len teplárne zásobujúcej parou dve tretiny mestečka), ale keď sa mu večer rozžiarili červené oči (reflektory na orientáciu lietadiel), nebolo krajšieho brontosaura široko -ďaleko.
„Počúvaš, čo ti hovorím? Večer pozeráme druhý program!" „Dóbre, dóbre, koniec-koncov, je to tvoj televízor, ty si šéf."
Peniaze na televízor dali totiž Krvini rodičia. Odpoveď sa jej veľmi nepozdávala, ale už len vedomie, že Epoi uznal jej právo určiť, ktorý program budú sledovať, naplnilo ju uspokojením. Vo viditeľne lepšej nálade sa mu opäť začala prihovárať:
„Už tretí deň ma bolí hlava. Len čo ráno vstanem z postele – taká som unavená – hlavu mi ide roztrhnúť."
Hádam by ti ju len pozliepali dáko dokopy; dve riadne veľké eskápásky by to vyriešili. Museli by sa len poriadne stiahnuť..., zišlo na um Epoiovi, ale nahlas vyslovil len otázku myslenú viac zo žartu než vážne:„Čo ak  spálňou prechádza geopatoerotogénna zóna?"
Krva sa naňho pozrela pohľadom kalužových očí odpozorovaným od egyptskej sfingy a vyparila sa. Slabý vánok oxidu siričitého po chvíli stíchol. Zase sa predvádza, povedal si v duchu, keď otváral okno, aby vyvetral sírový smrad.
Onedlho začul Evet, ako si nahlas písala s Krvou úlohu z matematiky. Ej, bisťu  dade, znova ma predbehla! pomyslel si s troškou ľútosti. Pretekali sa totiž s Krvou v tom, kto bude asistovať častejšie najmladšej ratolesti pri domácich úlohách.
Epoi odložil kartón s vajíčkami do vstavanej skrine a vybral sa do obývačky prečítať si noviny, ktoré ešte ráno boli čerstvé. Tak sa do nich zahĺbil, že si ani nevšimol návrat staršej dcéry Elly od kamarátky. Len keď ju odrazu počul rozprávať v detskej izbe.
Ella bola už slečna. Vyše 170 cm vysoká, vyvinutá bruneta, s trocha kolísavou chôdzou dnešných tínedžerov. Správny muž či chalan musel mať podľa nej vlasy aspoň po plecia a hrať či spievať v metalovej, prípadne rockovej kapele. Ostatní nemali šancu – boli jednoducho smiešni. Načo zavadzajú vo svete dnešných mladých!?! Smiešna bola aj myšlienka, ktorá prišla Epoiovi na um – nechať si narásť také dlhé vlasy, aby ho vlastná dcéra vzala na milosť...
 Hodinová ručička sa zatiaľ nezadržateľne blížila k zvisle umiestnenému symbolu nekonečna. To značilo, že televízna seansa mala o chvíľu vypuknúť. Medzitým však vypuklo v detskej  „metalové šialenstvo". Práve ono vyhnalo odtiaľ Krvu. Preto zapla televízor a pohodlne sa usadila na gauči. Teraz jej už nevadil ani zvuk motorovej píly spolu s bombardovaním – či čo sa to vlastne predieralo cez zatvorené dvere. Odteraz už nikto a nič, len liečiteľ a jeho slová. Ktovie, či by mi ten „zázrak" vedel pomôcť proti astme, hútal v duchu nepresvedčený Epoi.   
× × × × × ×
 Cŕŕŕn... Epoi sa len pomaly prebúdzal k životu. Buchol po budíku a nastal kľud. Cŕŕŕn... ozval sa znova, ale z opačného kúta izby. To Žan, neuveriteľne hlúpa ropucha (či čo to bolo) z bohviektorého kúta všestoru1, napodobňovala budík. Tento Krvin miláčik iné ani nevedel, len napodobňovať (koniec koncov, taká istá schopnosť nechýba ani mnohým poslancom či iným „tiežpolitikom"). Dočerta, uvedomil si Epoi vzápätí, veď je dnes utorok - MUSÍM VSTÁVAŤ do zamestnania. Ako si vyzliekal pyžamu, zišla mu na um večerná seansa a začal sa skúmať. Žiadne zmeny k lepšiemu však na sebe nepozoroval. Liečiteľ nezaúčinkoval. Možno neskôr, pomyslel si.
________________________________________
1)       všestor - viacrozmerné časopriestorové kontínuum (niečo zložitejšie než jednoduchý trojrozmerný priestor) všetko zahŕňajúci priestor    

Žiadne komentáre: