11. 7. 2012

Steporis / Prechodné obdobie


Len horko-ťažko sa preberal Epoi v pondelok ráno do neúprosnej reality. V hlave mu ešte vírili zvyšky toho neobyčajného sna. Odkedy Krve umožnil, aby sa vrátila po výškrabe späť do bytu – urobil to kvôli deťom – postupne začal aj v noci spávať, hoci už to nebol ten zdravý spánok ako predtým. A ráno čo ráno sa budieval z tohto rovnakého sna. Nevedel sa ho zbaviť. Sen sa ho držal ako kliešť, vyciciaval a oberal ho o potrebnú rozvahu, s ktorou sa usiloval čeliť vzniknutej situácii.
Nemal poňatia, kto je to – vlastne bola – Satame. Koľkokrát sa zamýšľal nad tým, prečo mu nebolo ľúto ani starkej, ani Satame... V skutočnosti ani jednu z oboch svojich starkých nemal možnosť poznať, pretože obe zomreli ešte v čase, keď Epoiovi rodičia boli deťmi. A Satame, tú predsa okrem sna nemal kde inde vidieť. Bol však nútený prestať myslieť na sen a „prepnúť sa do reálmodu". Krva síce prišla z chorobnice späť do bytu, prala, žehlila aj varila (Epoi sa stravoval v práci – takže pripravovala jedlo v podstate pre deti, boli prázdniny, a pre seba). Bola totiž po výškrabe určitý čas na nemocenskej. Jej správanie voči Epoiovi bolo však čoraz neznesiteľnejšie. Stačilo, aby sa na ňu pozrel (čomu sa občas nedalo vyhnúť) a už počul: „nepozeraj sa na mňa!"  A takýchto provokácií bolo viacej. Správala sa, ako keby sa Epoi previnil a nie ona. Napokon už jej arogancia dosiahla taký stupeň, že nemal viac trpezlivosť dýchať s ňou ani rovnaký vzduch, ktorý navyše otravovala nielen takýmito výrokmi, ale aj stále častejšími závanmi síry. Koľko sa snažil s ňou porozprávať, vysvetliť si, čo to vlastne a najmä prečo urobila, ale s ňou sa nedalo rozumne hovoriť. Bolo to tak, ako mu povedal neskôr Et: „Ona chodí a správa sa tak, ako keby ju niekto na diaľku ovládal..."
Spomenul si, ako ešte v časoch, keď sa správala akoby bola poriadnou ženou a matkou, sa ohradila raz voči jeho nevinnému vtipu, ktorý vychádzal zo vždy vďačnej témy manželskej nevery (v tomto prípade manželkinej). Povedal ho raz na návšteve u Rašelinovcov. „Takéto slová ma urážajú! - zahlásila vtedy pred všetkými.
 Až teraz si Epoi s trpkosťou uvedomil, že Krvu vlastne týmto spôsobom ani nemožno uraziť... Prišlo mu na um, ako v takýchto prípadoch zvykli hovorievať jednoduchí ľudia z jeho okolia: „Sama si nasrala do huby."  Ako sa blížili Elline narodeniny, povedal Krve, že ak  k nim prídu jej rodičia a sestry na oslavu, vyhlási pred všetkými pravdu o jej otcovi, ktorý určitý čas udržiaval mimomanželský pomer...
 Keďže situácia bola neúnosná, najmä pre Epoia, logickým vyústením bolo, že jedného dňa odišla. Ale ako! Epoi šiel v sobotu ráno do záhrady a keď sa okolo druhej popoludní vrátil, stretol akurát dcéry, ako sa na chodbe obúvali. „A vy kam idete?" „Ku starkým. Boli sme hladné, tak sme si uvarili špagety, čo sme našli a dali sme si na ne instantné kakao."
Epoi skoro z nôh spadol... Vysvitlo, že Krva sa ráno, zakrátko po Epoiovom odchode, vyparila ako smrad a deti nechala napospas náhode. Pritom vedela, že koľkokrát, keď bol Epoi v záhrade a mal nejakú robotu, zostal tam aj do večera. Deti a ich potreby ju vôbec nezaujímali. Ani im len nenechala nejaké jedlo! Bolo rozhodnuté. Už si o nej nedokázal vytvárať žiadne ilúzie. 
× × × × × ×
 Nevinný sen o Satame a babke sa Epoiovi odrazu začal miešať s ďalším snom - utekaním pred rôznou hmyzou háveďou, ktorá ho ohrozovala čoraz častejšie. Ráno sa prebúdzal celý doškriabaný a koľkokrát i špinavý od trávy, peľu a hliny. Bol už celkom zúfalý a mal panický strach z toho, čo zas bude musieť prežívať, keď zaspí. Snažil sa preto oddialiť spánok, ako sa len dalo. Nepomáhalo mu to však, vždy ho nakoniec premohla únava a on aj proti svojej vôli zaspal...
 Našťastie sa po krátkom čase k Etovi a Epoiovi (dcéry odišli s Krvou) prisťahovala mama a starká v jednej osobe. Epoiov otec už nežil, tak im bolo spolu v trojici v trojizbovom byte veselšie. S nápadom na jej presťahovanie prišli Ylan s Maňou – a dobre, že ho mali. Postupne sa začali strácať aj divoké Epoiove sny, aspoň ich frekvencia bola menšia. Starká sa prisťahovala siedmeho decembra, takže onedlho trávili spolu v trojici prvé vianočné sviatky. Aj predtým trávievala s nimi starká Vianoce, ale to boli ešte (aspoň Epoi s deťmi si tak myslel) fungujúca rodina. Epoi jej na Štedrý deň popoludní chodieval naproti, niekedy aj s Evetou. Cestou sa rozhovor celkom pochopiteľne krútil okolo slávnostnej atmosféry, plnej akejsi nedefinovateľnej mágie Vianoc a radosti, že budú aspoň nejaký čas tráviť spolu. Keď sa celí uzimení aj so starkou vrátili, atmosféra v byte sa zmenila na sviatočnú – už boli Vianoce. Epoi pripravoval šalát k rybe, neskôr vyprážal a Krva varila kapustnicu. Príprava pupáčkov bola celkom v réžii starkej. Ešte doma, vo svojom byte, nechala skysnúť mlieko, odohriala z neho tvaroh a 23. decembra ušúľala a upiekla hady z kysnutého cesta, tie následne nakrájala na kúsky. Budúce pupáčky, prikryté utierkou, čakali potom v mise na svoju chvíľu. Tá prišla na druhý deň večer v Epoiovej rodine, po rozbalení darčekov. Najprv oblátky s medom, potom kapustnica so sušenými hubami, údenou klobáskou, smotanou a chlebíkom. Po nej prichádzali na stôl pupáčky s tvarohom. Niekde ich nazývajú opekance, inde bobaľky – skrátka názvov toľko, koľko regiónov. Boli nakrátko ponorené do vriacej vody, ocedené, omastené roztopeným maslom, posypané tvarohom a posolené. To bola dobrota! Epoiovi už vyprážaná ryba ani nechýbala, jedol ju len z povinnosti. Občas sa stalo, že rybu ani nejedli, mali ju niektorý ďalší deň na obed. Štedrá večera pri sviečke sa končila ovocím a zákuskami, ale to už každý ledva fučal...  
  V trojici mal však Štedrý večer odlišný priebeh. Starká bola v byte hneď od rána, nebolo treba nikam po ňu chodiť. Okrem šalátu a ryby pripravoval Epoi aj kapustnicu. Nebol si istý, či bude ako tá Krvina – predsa, robil ju prvýkrát a starká mu s ňou nepomohla, pretože ona tiež nikdy takú polievku nevarila. Keď už boli darčeky rozbalené a prvé jedlo na stole, musel Epoi náhle odísť do spálne, aby sa vyplakal. Nedokázal sa udržať, musel tomu všetkému, čo ho trápilo a zavadzalo mu v krku ako nejaký balvan, konečne dať voľný priebeh a nechcel, aby to videli syn a mama. Nemohol ani len slinu prehltnúť. Tak mu čosi prekážalo v krku. Bolo mu ľúto, že nedokázal, ešte keď tvorili rodinu, povedať deťom, ako ich ľúbi a nechce ani jedno z nich stratiť. Teraz už mu zostal len syn a dcéry boli nenávratne stratené. Dobre mu ešte spočiatku, keď sa prevalila aféra Krvy, hovorila jeho mama, že dcéry sa mu odcudzia, že ich matka bude robiť všetko pre to, aby už k sebe vzájomne nenašli cestu. To sa Epoiovi koniec koncov ešte len malo potvrdiť. Keď sa po chvíli vrátil k štedrovečernému stolu, nikto nič nekomentoval a pustili sa do oblátok s medom. Od tých čias sa stali Vianoce pre Epoia najsmutnejšími sviatkami v roku.       
 Vznikla z nich troch taká zvláštna trojgeneračná rodina. Navzájom si zmenšovali samotu, do ktorej sa dostali. Et po zmaturovaní nemohol nájsť zamestnanie – a keď sa mu to konečne podarilo, dostal povolávací rozkaz na nástup vojenskej služby. Mal smolu, po ňom už ďalší branci nemuseli rukovať ani na tú skrátenú vojenčinu, povinná vojenská služba bola konečne zrušená...
 Po návrate do civilu sa Et rozhodol ísť skúsiť šťastie do hlavného mesta. Tam bolo voľných miest predsa len viac, pretože nebolo ubytovanie. V tomto mal však šťastie. Jeho teta, už spomínaná Krvina sestra Nyela, tam mala byt. Už bola medzičasom rozvedená, s dvoma dcérami a psiskom, takže miesto na prespávanie, aspoň na začiatok, sa tam našlo.     
 V tom čase sa Epoi dostal do redakcie Bobkového listu  a jeho mama bola na to patrične hrdá. Najviac to bolo vidieť neskôr, keď už bola viac v chorobnici než doma. Pochopiteľne, že jej Epoi vždy priniesol nové číslo novín na izbu, kde ležala. Nezabudla zakaždým spomenúť spolutrpiteľkám, že jej syn je redaktorom tých novín... Epoi ju však chápal; už nemala iný dôvod na radosť – tak aspoň takto sa tešila. Keby bol mohol čokoľvek urobiť, aby jej vrátil zdravie a predĺžil jej tak život, spravil by to bez váhania. Bohužiaľ, nedalo sa vzdorovať osudu.
Iróniou osudu práve v deň svojho pohrebu dostala starká pohľadnicu zo Švajčiarska od Evet. Najmladšia vnučka tam bola na praxi z hotelovej akadémie. Na zábere bolo horské údolie s domčekmi.  Rovnaký záber bol aj na karte, ktorú poslala Epoiovi, ibaže on mal fotografiu urobenú v noci. Epoi dal Evetin pozdrav určený starkej do rúk nebohej, ležiacej v truhle. Prišiel síce neskoro, ale patril jej.
Keď bola starká a mama v jednej osobe nakoniec pochovaná, zostal v byte sám. Až teraz vnímal priestor celého bytu a uvedomoval si jeho nadmernú veľkosť pre jedného. A sny o obrovských húseniciach a pandravách tu boli opäť - a ešte aj bazén v obývačke...

Žiadne komentáre: