17. 7. 2012

Steporis / Radosti živnostníčenia


 Epoi sa pustil s chuťou do vyrábania pohľadníc Riťsvety. Nafotil si viacero záberov mestečka, aby mal širší sortiment. Perspektívne si pripravil aj riťsvetské vianočné pozdravy a kalendáriky na budúci rok. „Zlatým klincom“ pozdravov mali byť tie novoročné – v noci, keď nebolo v uliciach mesta ani živáčika, vzniesol sa nad centrom a vytváral tajuplné romantické zábery Riťsvety. Také pozdravy nebude mať nikto, hovoril si pyšne v duchu, keď si vyberal uhol fotografovania. Nočné zábery sa mu však robili horšie, nemal dosť svetla na to, aby mohol robiť momentky (veď len skúste fotografovať v noci, keď ste v pohybe vo vzduchu) – a on chcel byť vo vzduchu čo najkratšie. Čo keby ho pristihli cajti a naparili mu nejakú mastnú pokutu? Nevedel síce za čo, ale ako hovorí klasik: „kto chce psa biť, palicu si nájde“.
 Nakoniec získal možno stovku záberov a mohol ich spracovávať do konkrétnej podoby. Hotové „prototypy“ pozdravov, kalendárikov, vizitiek vyložil za sklo, aby ich videli aj náhodní okoloidúci. Sledoval ho pri tom majiteľ čerstvootvoreného obchodu s vojenskými a kvázi vojenskými vecami, SHOP-army, ktorý sa na celú Epoiovu činnosť pozeral dosť skepticky. „Musíš dvihnúť ceny, takéto lacné ti nebudú ľudia kupovať. Pozri sa, aké vysoké ceny maskáčov som nahodil ja – a koľkí sa už boli pozrieť v šope,“ radil Epoiovi a ten mu vzápätí odpovedal: „Áno, prídu sa podívať a zase odídu bez toho, aby niečo kúpili...“ Šopi, ako ho prezývali, trochu zneistel, ale napokon sa vynašiel. „Náhodou, už som mal dnes dvoch, ktorí si kúpili diabolky a jedna žena obranný sprej.“
  Na to Epoi radšej nereagoval, pretože on mal zatiaľ len jednu zákazníčku, staršiu ženičku, ktorá si vybrala v antikvariáte tri knížky a keď platila, s nedôverou v hlase sa spýtala: „A to prečo máte tie knižky také lacné?“ „Milá pani, ak len v tom je problém, tak ja vám môžem naúčtovať aj dvojnásobnú cenu...“ bleskovo sa vynašiel Epoi. O to však už záujem nemala.
 Spomenul si, ako raz prišla žena, nahlas si prečítala nad dverami ANTIKVARIÁT a potom nakukla otvorenými dverami dovnútra. Poobzerala si celý priestor a udivená skonštatovala, že sa tam nachádzajú aj knihy... Ktovie, čo si predstavovala pod antikvariátom – či len starožitnosti, alebo voľačo celkom iné, to sa už Epoi nedozvedel.
 Ženy boli celkove zaujímavejšie zákazníčky (a či aspoň návštevníčky) v jeho „bufete“. Nielen výzorom, ale aj nápadmi a požiadavkami. Jedna raz prišla s ruksakom na chrbte, porozprávala mu, že je z nejakej obce v okolí Riťsvety a že by mala záujem o kalendáriky, ale s vyobrazením obrázkov svätých. Sľúbil jej, že do týždňa bude mať aj také a ženička spokojná odišla s tým, že asi o dva týždne príde.
 Epoi zmobilizoval svoje známosti, pozháňal si množstvo svätých obrázkov, zoskenoval ich, vytlačil a z hárkov narezal kalendáriky – a žena neprišla. Nikdy. Niekoľko ich síce potom predal náhodným záujemcom, ktorí si ich kupovali ako záložku do spevníka (aby sa mohli v kostole lepšie orientovať v piesňach), ale väčšina mu „skysla“ na polici...
 Pritrafili sa však aj zákazníci, ktorí mali vyhranené požiadavky. Napríklad jeden, študent VŠ, mal záujem len o staré vinylové LP platne skupiny Beatles. On sám síce klasický gramofón nevlastnil, ale jeho momentálna priateľka áno. Epoi sa ho nechcel spytovať, ako to vyrieši, ak sa náhodou rozídu...
 Raz mu tam však prišiel mladý muž s celkom nezvyčajnou požiadavkou – chcel totiž kúpiť u Epoia krmivo pre pavúky. Epoi sa poobzeral po miestnosti, žiadnu muchu tam však nevidel a tak mu odpovedal „bohužiaľ, teraz práve nemám“.
 Pred Vianocami mal aspoň jedného dobrého zákazníka, už spomínaného čaponátnika. Ten pochopil, že Epoiova produkcia sa výrazne líši od bežnej masovej výroby často nevkusne lesklých a „zlatom a striebrom“ vyčačkaných kariet s vianočnými a novoročnými pozdravmi. Okrem kariet si kupoval čaponátnik aj listový papier s podobnými námetmi a, pochopiteľne, obálky s potlačou, ktoré zväčša posielal do zahraničia. Podľa výberu sa dalo usúdiť, že má vyhranený vkus. Koniec koncov, precestoval kedysi pri svojej práci kus sveta a všeličo tam videl.
 Z nedostatku inej činnosti vytlačil teda Epoi viacerým živnostníkom aspoň otváracie hodiny na dvere, vizitky, propagačné letáčiky a kalendáriky. To ho držalo chvíľu ako-tak nad vodou. Nič však netrvá večne.
× × × × × ×  
 Nadišiel čas, keď už povinné každomesačné platby boli vyššie než príjmy zo živnosti a neriešiteľný problém bol na svete! Odkiaľ vziať peniaze na nájomné, zdravotné a iné poistenie, na materiál - nielen atramenty do tlačiarne, ale aj papiere, na ktoré tlačil? Nehovoriac o poplatkoch za byt, energie, za stravu, hygienu, lieky, oblečenie, obutie, dopravu...
Nemohol si dovoliť požičiavať si peniaze, úroky boli zlodejsky vysoké a vidina krachu nebezpečne blízka. Kradnúť sa mu nepozdávalo, ani by sa neodvážil.Bol teda nútený postupne, ako sa bieda zvyšovala, prestať platiť pravidelné mesačné platby poisťovni, bytovému podniku (tomu dokonca dvojnásobne: za prenájom miestnosti v tržnici a za služby spojené s jeho vlastným bývaním...). Rovnako sa mu začali zrazu hromadiť nezaplatené inkasné lístky. To bol pre Epoia nezvyčajný pohľad. Vždy po skončení toho-ktorého mesiaca mu však samozrejme štát promptne poslal náhradný inkasný lístok, na ktorom žiadal zaplatiť iba poplatky za verejnoprávne médiá - rádio a televíziu. Vždy, keď šiel zaplatiť s tým druhým inkasným lístkom, cítil sa na pošte nesmierne trápne. Lístok mal inú farbu tlače, každý teda vedel, že neplatí normálne, bežné inkaso. Celý svoj dovtedajší život sa správal viac-menej tak, ako od neho očakávali a dovtedy si ani nevedel predstaviť, že by niečo povinné nezaplatil načas a odrazu – bol neplatič a hrozilo mu, že klesne medzi spodinu, odkiaľ sa už možno nedokáže nikdy dostať späť!
Preto sa Epoiov spánok viditeľne zhoršoval. Koľko to predstavovalo prebdetých nocí, pred očami bývanie pod mostom, zima, choroby  a ponižujúce vyberanie kontajnerov ...! Nevedel si predstaviť hroznejší záver životnej kariéry. Bál sa toho hádam viac než smrti.
Bol už zúfalý z tej nespavosti. Začal sa utiekať k literatúre sci fi a fantasy. Keď nemôžem zaspať, aspoň si prečítam príbehy, ktoré moju myseľ odvedú na chvíľu od neskutočne tvrdej reality – a možno pritom aj zaspím. – hovoril si v duchu, keď sa chystal zaľahnúť do postele. Zrejme občas aj zaspal, pretože sa potom spotený zobúdzal po nejakom sne, inšpirovanom literatúrou fantasy (aspoň on si to tak vtedy vysvetľoval).
Zo zdravotnej poisťovne dostal v tom čase zdvorilý výhražný list, z ktorého v konečnom dôsledku vyplývalo, že od tej chvíle nemá nárok na zdravotné ošetrenie. Mrzela ho najmä formulácia listu, kde sa neplatenie odvodov bralo ako neochota zaplatiť či lajdáctvo. Tí ľudia mu tam naivne vysvetľovali, že najlepšie by preňho bolo zaplatiť a nepripúšťali možnosť, že mnohí ľudia (ako aj Epoi) chcú, ale nevládzu zaplatiť povinnú sumu. Ako dobre, hovoril si s trpkosťou bolestivo zvierajúcou hrdlo, že mi dovolia slobodne a demokraticky zomrieť na neliečený vysoký krvný tlak, astmu či zelený zákal (glaukom) a či na niečo ešte lepšie...
Pociťoval ako veľkú a nepochopiteľnú krivdu, že napriek tomu, že raz v budúcnosti aj tak musel doplatiť dlžnú sumu zdravotnej poisťovni, nemohol používať služby zdravotníctva, pokým všetko nesplatil. Za čo vlastne budem musieť platiť? Za nemožnosť využívať lekárske ošetrenie a liečiť sa?Je to normálne, platiť  raz, vo viac či menej vzdialenej  budúcnosti za to, že teraz nemôžem ísť k lekárovi a moje zdravie sa tak ničí, pretože neužívam potrebné lieky?- uvažoval  v duchu, ale uspokojivú odpoveď nedokázal nájsť.  
Časom prišli aj také dni, keď nemal ani na pol chleba. Riešil to tak, že si ho pekával doma v rúre. Múka, soľ, voda a droždie boli predsa len lacnejšie než hotový chlieb z obchodu. Okrem chleba sa skladala jeho celodenná strava ešte z cukety či patizónu, ktoré spracúval na rôzne jedlá. Ja kvák, ty kvák, on kvák - hotový kvákavý žabí orchester... hovorieval si, keď namiesto strúhaných zemiakov používal v plackách tekvicu. Páčil sa mu český výraz pre zemiakovú placku – bramborák – a obdobný názov pre tekvicovú placku – tykvák. Ani vo sne by mu predtým nebolo prišlo na um, že si bude raz vyrábať aj halušky-strapačky, v ktorých namiesto zemiakov použije rôzne odrody tekvíc. Dokonca mu to aj chutilo.
Niekomu by sa mohlo zdať, že rôzne tekvicovité plody si varil, piekol, dusil, ba i vyprážal, pretože ich zbožňoval a chutili mu zo všetkého najviac. Pravdou však bolo, že tieto plody (aj keď mu skutočne chutili) boli na trhu v lete a na jeseň pomerne lacné, ako aj skutočnosť, že občas dostal prerastené plody tekvíc od známych-záhradkárov zadarmo. Raz dostal dve cukety a dva patizóny, ale také obrovské, že ich ledva odniesol domov v dvoch taškách. Potom už len čistil a strúhal, dával do polyetylénových vrecúšok a šup s nimi do mrazničky!  Aj v zime bolo treba jesť.
 Zo skromnej sumy, ktorú sa mu podarilo utŕžiť za ten-ktorý mesiac v tržnici, si kupoval najmä múku, soľ, bujón v kockách, cibuľu, cesnak, mletú červenú papriku, zemiaky, cukor, olej a čaj. Niekedy dokonca aj zo päť vajec, majorán a mleté čierne korenie. Stalo sa občas, že si kúpil v obchodnom reťazci zlacnené špekáčky či párky, a to mal potom aj „mäso“, hoci také výrobky mohli jesť smelo aj vegetariáni :)  
Počas vegetačného obdobia zbieral liečivé rastliny na čaje, huby – tie ho aj zasýtili, keďže boli ťažko stráviteľné, ale najmä na jeseň červené šípky, ktoré si sušil, aby mal nejaký zdroj vitamínu C. Citrusové plody boli preňho viac-menej nedosiahnuteľné.
Skúsili ste už niekedy polievku z púpavových a lopúchových koreňov? Keď mal, pridal do nej aj koreň mrkvy, zemiak a samozrejme cukinu. Ak by ste také divorastúce korene chceli konzumovať, treba ich vykopať na jeseň, keď sú plné živín, prípadne skoro na jar, ale pozor! Lopúchový koreň môže byť len jednoročný, skôr než zakvitol a priniesol potomstvo v podobe na všetko sa prichytávajúcich semien s háčikmi. Dvojročný je už tvrdý, drevnatý a nechutný. Zbieral aj celé kvetenstvá a neskôr zase strapce plodov bazy čiernej, lesné jahody a maliny, lieskovce, černice, plody čerešne vtáčej, hlohu a trpkasté trnky.
Mal šťastie, že sa dokázal vzniesť zopár metrov a tak celkom pohodlne mohol zberať úrodu v korunách stromov. Chutné boli aj celé kvetné lôžka krasovlasu bezbyľového (Carlina acaulis) a na jeseň zbieral bukvice, len si musel dať pozor, aby ich nezjedol naraz veľké množstvo – boli by ho omámili, ako sa to občas stávalo diviakom. Horšie to bolo s cukrom. Ten musel kupovať (pokiaľ naň mal peniaze), pretože kvety agátu boli síce sladké, ale iba pokým stromy kvitli... Občas sa mu podarilo nájsť voľne rastúce slivky na okraji lesa a na lúkach porasty topinamburov. Tie síce nemali ktovieaké veľké hľuzy v zemi, ale predsa to bola potrava a zmena. Dali sa jesť tepelne upravené, ale aj surové.
Ľudia okolo neho väčšinou nemali ani tušenia, že sa takto stravuje – ktovie ako by sa naňho pozerali susedia v paneláku. A keby vedeli, že neplatí ani za služby spojené s bývaním... Jediné čo sa snažil platiť každý mesiac, bola elektrická energia. Bez tej by bol býval stratený.

Žiadne komentáre: