16. 11. 2012

Steporis / Návštevy



U Paľa však čakala Epoia zásielka od Šamana.
Šaman, okrem každodenného konzumovania väčšieho množstva piva, venoval sa aj chovu kôz. Kozy (myslené v tomto prípade len tie bradaté, prípadne rohaté :-) ) mu boli z akéhosi dôvodu sympatické. Napriek tomu, že si z neho svojho času robil žarty neskôr už nebohý Ďuri, Šaman sa o svoje zvieratá príkladne staral a s láskou sa o nich vyjadroval. Boli to preňho akoby členovia rodiny, rovnako ako Vrah, ale s tým už nechcel mať Epoi nič do činenia. Úplne mu stačil jeden jediný kontakt (aj to len zrakový) s Vrahom, ktorého len s veľkou námahou udržiaval Šaman v takej vzdialenosti, aby návštevníka neroztrhal. Bola to vlastne suka, ktorú si priviedol domov zo zvieracieho útulku. Patrila do niektorého z tých  málo plemien-vrahov, ktoré boli nevypočitateľné a spôsobovali každý rok ťažké poranenia, ba aj smrť nevinným ľuďom. Preto ju Epoi nazýval Vrahom.
U Paľa čakal Epoia skrátka balíček kozieho syra. Občas, keď sa stretol so Šamanom a jeho kozy mali práve dostatok mlieka, objednal si uňho tak polkilový kúsok syra. Bol trochu iný ako ovčí, ale tiež chutný. O kozie mlieko nemal Epoi záujem. Nedokázal ho vypiť. Šaman chodieval dosť často autobusom na nákupy do centra Riťsvety, pretože na hornom konci bolo zásobovanie skromné. Priniesol teda zakaždým syr do záhradkárskych potrieb a odtiaľ sa už lahôdka poľahúčky dostala do správnych rúk. Okrem bežnej konzumácie, používal Epoi kozí syr aj na halušky, namiesto bryndze – len tak , rozmrvený a posolený. Raz za čas mu to dobre padlo. Vedel, že sa takýto syr používa aj do rôznych šalátov, ale to už nebola jeho šálka kávy. Šaláty skrátka nemusel, a už vôbec nie tie, ktoré obsahovali aj cestoviny. Výnimku tvoril nezdravý vlašský šalát s majonézou a zemiakový. V rámci zdravého stravovania však jedával i cviklový šalát. Obsahoval ešte sterilizovanú mrkvu a hrášok, sladkokyslé uhorky, trochu olivového oleja, koreniny a soľ.
× × × × ×                 
Na druhý deň ráno, hneď po prebudení, chodila po rozume Epoiovi stále tá istá skladba – Sunrise - od Nory Jonesovej. Nemohol sa toho nákazlivého motívu svojej obľúbenej interprétky zbaviť, ani keď uvažoval nad sumou 750 miliónov. Takúto sumu, obohatenú ešte o nejaké drobné státisíce, videl totiž vo sne na svojom výplatnom vrecúšku. Nevedel povedať, v akej mene sa mu to prisnilo. Taká suma však predstavuje skoro v každej mene sympatickú platobnú schopnosť. Mať skutočne taký mesačný príjem, veď to by bolo približne 25 miliónov na deň... Pokúšal sa predstaviť si, na čo všetko by mohol peniaze použiť,  ale jeho predstavivosť bola na taký nehorázny a sústavný prísun financií slabá. Toľko sa predsa ani nedá stále míňať! Vzápätí si však uvedomil, na čo všetko vo svete treba peniaze a zahanbil sa, že bol taký úzkoprsý. Ani 750 miliárd eur mesačne by nevyriešilo čo len tie najpálčivejšie problémy ľudstva a celej planéty...
Napriek tomu, že si uvedomoval potreby celej planéty, skúsil si Epoi predstaviť rozľahlú vilu, v ktorej by na prízemí býval v 5-izbovom apartmáne a na poschodí by boli maliarske ateliéry a dielňa tichých ručných prác – vyšívanie, pletenie, háčkovanie,  paličkovanie. Najmä paličkovanie ho fascinovalo. Vždy stál v nemom úžase nad snovými krajkami, ktoré dokázali vyčariť spravidla ženské ruky z obyčajnej nite. Obďaleč si predstavoval tzv. hlučnú budovu, v ktorej by sa nachádzali sochárske ateliéry, kamenári, dielňa na spracovanie dreva, skúšobná miestnosť pre hudobnú skupinu a ideálne odhlučnené nahrávacie štúdio.
Do areálu by patril ešte krytý polkruhový amfiteáter s pódiom na najrôznejšie podujatia, kaviareň s prístupmi na internet, kombinovaná s klasickou knižnicou a antikvariátom. V tesnej blízkosti kaviarne by bol ešte bufet s miestami na sedenie, v ktorom by sa podávali jednoduché podomácky pripravované jedlá v obmedzenom sortimente: každý deň dva druhy polievky, dva druhy mäsitých a ďalšie dva bezmäsitých jedál. Bolo by vopred určené, ktoré jedlá sa v ktorom dni v týždni ponúkajú. Napr. pondelok – hrachová,  paradajková, fašírky so zemiakovým prívarkom, restovaná kuracia pečeň s ryžou či zemiakmi, zemiaková placka plnená dusenou kapustou a hoci hubovo-zeleninové rizoto. V utorok zas dajme tomu držková a zeleninová, sviečková na smotane s knedľou, knedle zo zemiakového cesta plnené zomletou mäsovou či rybacou plnkou, ryžový nákyp a napr. strapačky s kyslou kapustou. A takto by si návštevníci privykli, že podľa toho, ktorý deň v týždni navštívia bufet, dostanú tam určené druhy jedál.
Pri takých príjmoch, aké sa Epoiovi prisnili, by vôbec nepotreboval na bufete zarábať, ceny by pokrývali len všetky výdavky, vrátane odvodov. Predstavoval si ten ruch, aký by vládol v celom areáli a on by bol vo svojom živle. Žiaľ, na uskutočnenie tohto sna mu zatiaľ chýbala jedna maličkosť – peniaze...
× × × × ×
Návštevy. Nejednalo sa o tie bežné klasické návštevy, pri ktorých sa niekto rozhodol byť veľkorysý a dosypal sa ku komusi na návštevu s pocitom, že vlastne robí milosť tomu navštívenému. S podobným pocitom zasa navštívený prijímal návštevu, tváriac sa pritom, ako keby bol nesmierne šťastný, že ho ktosi poctil svojou prítomnosťou vo chvíli, keď on mal naplánovaný celkom iný program...
Epoi takto označoval situácie, keď sa mu znenazdajky celkom jasne zjavil v mysli určitý úsek zo života, ako keby ho len nedávno bol prežil. Zaujímavé bolo, že na rozdiel od snov, v návšteve bol celý dej pravdivý. Boli to vlastne len také rôzne dlhé záblesky minulosti vyvolané z hlbín pamäti do vedomia. Často mu taká návšteva pripomenula udalosť dávno zasunutú v zaprášenej časti konzervy, kde odpočívala celé roky.
Bolo to občas celkom zábavné, napr. keď si spomenul, ako si s nejakým dievčatkom (ešte v predškolskom veku) ukazovali navzájom svoje pohlavie. Nebolo v tom nič erotického, skôr sa jednalo o vzájomné vzdelávanie. Jeho dobráčik však vzbudil väčší záujem u dievčatka, pretože sa s ním dal smerovať prúd moču podľa želania, čo dievčatá nedokázali. Na Epoia vtedy budúce ženské rodidlá neurobili žiadny dojem. Až oveľa neskôr sa tento postoj zmenil akosi sám od seba.
Ako tínedžer už pozoroval, že tesná blízkosť nositeľky ženského pohlavia  s ním robila divy. Najčastejšie sa mu vracala najmä jedna návšteva: Prvé rande s Esper. Prechádzky po nocou prikrytom parku, vzrušenie, že bol s ňou celkom sám a teda aj ona takúto situáciu zrejme chcela, objímanie a bozkávanie... Cítil, ako sa s ním dejú zmeny, takpovediac anatomicko-fyziologické, a to nielen zrýchlenie tepu a dychu. Dovtedy až tak nie práve dôležitý a všímaný dobrák z toľkého vzrušenia nielenže stál v pozore, ale spôsoboval mu aj problémy, pretože čosi vlhké presiaklo až na povrch nohavíc a bolo to z ďaleka viditeľné a celkom jednoznačné. Nevedel, či si to vtedy aj Esper všimla, ale snažil sa potom byť tak natočený, aby to len tak ľahko nemohla zazrieť. Pokiaľ sa objímali, bolo to v pohode, ale keď neskôr vyšli do osvetlených ulíc, to bola pohroma!. Napriek všetkým tým rozbúreným hormónom si nakoniec kvôli tomu fľaku na nohaviciach vydýchol,  keď už sa rozlúčili. Pre Epoia však problém pokračoval. Cez pol mesta sa neodvážil ísť električkou či trolejbusom, aby všetci nevideli tú stigmu na nohaviciach. Súkal sa teda v noci na internát peši, podľa možnosti len bočnými tmavými uličkami...
Alebo iná z návštev. Bolo to pred prvým ročníkom, na slávnostnom otvorení prvého semestra. Jeden z budúcich študentov filozofickej fakulty, ktorý stál vedľa Epoia, sa ho vypytoval, čo bude študovať. Keď zistil, že aj francúzštinu, hneď sa vytasil s vetou „pani ten hrniec bude tam“ a chcel od Epoia, aby ju povedal po francúzsky... Epoiovi pripadala celá veta nezmyselná a vôbec nemienil také čosi prekladať. Tak sa toho milý Mikoslav s veľkou radosťou, že sa môže blysnúť, ujal sám. „No predsa °madam s posrala° - zabával sa Mikko aj sám. Neskôr ešte vysvitlo, že má staršieho brata a ten je hudobným skladateľom.  Potom sa s ním stretával častejšie, pretože Mikko študoval síce angličtinu, ale v kombinácii so španielčinou a tú mal popri francúzštine zapísanú v indexe aj Epoi.
Niektoré návštevy však boli pôsobivejšie, pretože v čase, keď ich prežíval, pôsobili naňho silno pocitovo či citovo. Väčšina z nich pochádzala z raného detstva, na roky ktorého si postupne začínal spomínať. Pamätal sa na hojdačku, neďaleko domu krstných rodičov, na ktorej sa hojdala jeho sesternica Lola. Bola staršia než Epoi a s obľubou mladšieho chlapca v predškolskom veku strašievala. Zašlo to až tak ďaleko, že práve pri tej hojdačke zazrel Epoi raz akési strašné zviera, schovávajúce sa v burine. Keď to povedal Lole, tá ho so smiechom presviedčala, že si to celé len vymyslela,  ale neveril jej, pretože on ho videl! Vyzeralo ako obrovská srstnatá sivozelená kvapka s červenými očami...
Oveľa väčšiu hrôzu však prežíval, keď bol raz chorý, mal vysokú horúčku a rodičov stojacich pri jeho postieľke videl hore nohami! Vtedy sa cítil celkom bezmocný a stratený v tom svete obrátenom naopak... Jedinou akou-takou istotou sa mu vtedy javila posteľ a nebol by z nej vstal, ani keby mu to prikázali. Plakal a rodičia boli bezradní, nevedeli ako mu pomôcť. Až oveľa neskôr, keď sa dozvedel, že vlastne ľudské oči zobrazujú v skutočnosti obraz na sietnici prevrátený a len vďaka schopnosti mozgu otočiť takýto obraz, vidia ľudia správne, pochopil, že v tej vysokej horúčke sa čosi v prenose obrazu porušilo.
Boli aj také návštevy, ktoré trvali dlho a Epoi si často nebol istý, či sa náhodou neprelínali so snami, pretože väčšinou prichádzali v noci, keď nemohol zaspať. Rozlišoval preňho nepochopiteľné príhody, ako napríklad to prenasledovanie obrovskou dravou pandravou či húsenicou, pri ktorých sa ráno mohol presvedčiť, že sa to udialo – čerstvé škrabance na tele, ruky zelené od chlorofylu, ako sa predieral rastlinstvom, hlina či piesok v posteli... Ďalšie príbehy boli časti pravdivej skutočnosti, ktorú už prežil (návštevy) a naostatok sny, ktoré spracúvali realitu svojským spôsobom.
Najradšej mal však návštevy. Rád si zaspomínal na udalosti, ktoré sa udiali pred viac či menej dávnou dobou. Niežeby  boli všetky len príjemné, ale časom sa ostré hrany obrúsili a skoro nič sa mu už nejavilo také hrozné a nepríjemné. A prichádzali aj vyslovene príjemné návštevy.
Napríklad keď riťsvetské basketbalové družstvo hralo zápas v hlavnom meste. V autobuse boli voľné miesta, tak mohli cestovať aj fanúšikovia s hráčmi. Tak sa stalo, že Epoi s Listom sa dostali do metropoly celkom zadarmo. Na zápas, pochopiteľne, nešli. Epoi mal predstavu, že navštívia jeho bývalého spolužiaka zo strednej školy, Riba Šachového. Situácia sa však vyvinula celkom inak. Stretli sa nakoniec s Ribovým bratom, prezývaným Čierny Pes. Ten sa v Bratislave uchytil a získal si celkom dobré meno ako zvukový technik. Robil zvukára nielen veľmi známej kapele, známej v celom vtedajšom Československu, ale aj na Bratislavskej lýre. Čo bola v tom čase veľká vec. Lista aj s Epoiom zaviedol najprv Pes do jedného zo starších bytov na trase hlavná železničná stanica – manderlák, kde býval klavírista-organista, skrátka virtuóz na klávesové nástroje z kolegiálne muzikálnej hudobnej skupiny. Pred dverami do bytu na poschodí bola drevená debna s čímsi, čo Epoi predtým nevidel. Boli to brikety lisované z uhoľného prachu.
Keď si Čierny Pes vybavil, čo potreboval, prešli všetci traja popod Michalskú bránu, cez korzo, až k národnému divadlu. Tam zabočili okolo detskej cukrárne doprava až sa nakoniec dostali do malej miestnosti, v ktorej mali (každá na svojej polovici) uloženú aparatúru obe, v tom čase veľmi dobre známe, kapely. Epoi s Listom len oči otvárali, v akých skromných priestorových podmienkach boli nútené obe známe kapely skúšať! Čierny Pes im vysvetlil, že skúšajú na striedačku, aby si v jednom dni nezavadzali. V ten podvečer mala skúšku práve kapela, v ktorej pôvodne hrával aj spomínaný klávesový virtuóz z tej druhej kapely. Preto mohli mať spolu v jednej miestnosti aparatúry.
Skôr než prišli členovia skupiny, sadol si Čierny Pes k bicím a precízne a starostlivo začal búchať akýsi rytmus. Neskôr, keď začali prichádzať hrajúci členovia kapely (na rozdiel od Psa, ktorý bol nehrajúcim technikom), chytali sa nástrojov a znenazdajky len začali hrať v tom čase takú populárnu Medulienku. Kvázifanúšikovia riťsvetských basketbalistov sa opäť a opäť nestačili čudovať, aké skromné priestory museli stačiť celoštátne známym kapelám. Nevedeli si celkom dobre predstaviť, ako v takom stiesnenom priestore môže znieť Ulica plná plášťov do dažďa alebo niečo z Konvergencií...
Čas však nepostál, bolo treba sa pomaly poberať k PKO, k zaparkovanému autobusu. Keď prechádzali popri detskej cukrárni, rozprával Epoi Listovi, ako v nej občas vídaval populárnu herečku so zriedkavým krstným menom, aj s dcérkou. Porozprával mu aj o Francúzskom klube v priestoroch vydavateľstva Slovenský spisovateľ, kde ju Epoi tiež stretol. Bola vydatá za herca, o ktorom v čase, keď bol Epoi v Bratislave, snívali všetky baby na internátoch.
K PKO sa museli dostať po vlastných, pretože bola sobota a spojov MHD bolo v tom čase ako šafranu. Našťastie s takými dlhými hokejkami to ani pre jedného z nich nebol veľký problém.

Žiadne komentáre: