26. 11. 2012

Steporis / Rehot kyslej kapusty



Ako každý rok, na prelome augusta a septembra sa konal v Risťvete banícky jarmok. Baníka už pomaly v meste nestretneš (iba ak bývalého), ale banícky jarmok zostal na pripomienku storočného dobývania uhlia. V tom roku bol výnimočný aj tým, že vôbec nepršalo. To sa nestalo už hádam aj viac než dvadsať rokov... Riťsvetské jarmoky (boli do roka tri – Urbanský, Banícky a Katarínsky) boli aj vo svete povestné tým, že v čase ich konania buď pršalo, alebo snežilo, či aspoň fúkal silný severák a mrzlo až prašťalo. Povesť o riťsvetských jarmokoch sa dostala až do uší obyvateľov saharských štátov, ktorí začali naliehať na vlastných predstaviteľov, aby dohodli konanie týchto jarmokov na Sahare – a o vlahu by bolo postarané... :-)
To bola prvá výnimočná skutočnosť viažúca sa na jarmok . Tou druhou, pre Epoia  dôležitejšou, bol fakt, že vypil celé čapované pivo v krčme. Stretol sa totiž so Šamanom, dohodol sa s ním na dodaní kozej bryndze a zaroveň si „drúzgli“ po jednom jedenásťapolstupňovom pivčisku. Šaman ho mal v sebe za chvíľu, zatiaľčo Epoi sa s ním pasoval ešte aj v čase, keď chovateľ kôz už dávno skúmal kvalitu a ceny burčiaka na Námestí baníkov.
 „Už nikdy nebudem experimentovať len preto, že som pohodlný...!“
- povedal si nahlas Epoi, keď prišiel čas vybrať knedľu z vody. Pred niekoľkými dňami sa totiž bol pozrieť do novootvorenej predajne mäsa na hlavnom námestí a neodolal krásnemu mäsitému bôčiku. Čo z neho urobiť? Spomenul si, že v chladničke sa naňho rehoce kyslá kapusta – a bolo rozhodnuté. Bude segedínsky! Nebudeš ty viacej na mňa zuby ceriť! Cestou domov kúpil žemľovú knedľu a smotanu.
Nemohol si pomôcť. Už niekoľkokrát síce varil segedínsky guláš len z chudučkého mäsa, ale márna sláva, to nemalo takú správnu chuť, ako keď v ňom bolo aj trochu mastnejšieho. Prečo všetko chutné musí byť aj nezdravé?  Vlastne všetko nie – spomenul si na ovocie a na ovocné či zeleninové šťavy z odšťavovača. Výnimka však potvrdzovala pravidlo.
Keďže bôčika bolo jemne vyše kila a spracoval ho do guláša celý kus, bolo jasné, že jedna kúpená knedľa to nevyrieši. Napriek tomu, že bol schopný segedínsky raňajkovať, obedovať aj večerať, predsa len toľké množstvo guláša vydrží jednému človeku na viacej dní. Nakoniec preto nastal problém s čím ten guláš jesť. Epoi vedel, že niekde k nemu jedávajú aj chlieb, ale to nebolo ono. Nezostávalo mu teda nič iné, len sa poobliekať a vyraziť do obchodu kúpiť knedľu. Vtom mu však zišlo na um, že tam knedľu nemusia mať a on by sa v tom prípade prezliekal, či lepšie povedané obliekal, zbytočne. Napriek tomu,  že si sám uvedomoval nepravdepodobnosť takej situácie, chytil sa jej ako topiaci slamky a rozhodol sa, že si knedľu uvarí doma sám.
Problémom bolo však to, že Epoi nebol v tomto prípade detailista a tak nedal do cesta vajce, cesto len zamiesil lyžicou a zamiešal doň pokrájaný rožok. V miske ho nechal kysnúť a keď už tam nebolo miesta, vyhrabol ho rovno do vriacej vody. Cesto sa uvelebilo na hladine ako kvočka chrániaca kuriatká pod svojimi krídlami. Pekne hrboľato rovnomerne pokrylo hladinu širokého kastróla a varba sa mohla začať.
Po 25 minutách ho pomocou dvoch predmetov lovil z vody a veru, na štyrikrát sa mu to aj pekne podarilo :-) Ľutoval, že nemá fotoaparát, aby svoje veľdielo zvečnil aj pre budúce generácie. Neuveriteľnosť tvarov sa nedá slovne vyjadriť. Úplné informácie získal až keď si založil porciu na obed. Potom bol schopný komplexne charakterizovať svoj výtvor. Malo to parametre niekde medzi výrazne nevydarenou knedľou a masívne predimenzovanou pôvodne roztečenou haluškou... Napriek skutočnosti, že cesto kyslo, pokiaľ malo kde, uvarené bolo ako taký írečitý dzgáň. Uvedomujem si, že slovo „dzgáň“ nie je všeobecne známe (možno som si ho len vymyslel), trúfam si povedať, že nie je ani v spisovnej slovenčine, ale presne vystihuje pocity pri žuvaní Epoiovho výtvoru.
Napriek tomu si myslím, že v afrických krajinách postihnutých suchom a hladomorom (najmä v Somálsku) by mi za také jedlo ruky nohy bozkávali – pomyslel si s nepresvedčivým úsmevom. Aj spočiatku uvažoval, že by im to jedlo zaniesol do Afriky, ale potom si uvedomil absurdnosť celého prípadu. Predstavil si sám seba, ako letí aj s niekoľkými porciami segedínskeho do Somálska. Za predpokladu, že by ho nezostrelili nad Európou, ani nad Afrikou, narobil by len zbytočný škrabot kdesi v tej vyprahnutej krajine. O tú trochu jedla by sa zrejme pobilo navzájom toľko hladných krkov (možno by sa aj pozabíjali niektorí), že by to prinieslo viacej škody než úžitku. A to by ho čakala ešte ďalšia cesta vzduchom späť...
Rozhodol sa teda nevyrušovať Afričanov v ich trávení skromného nedeľného obeda a sadol si k rátaču, aby dal na blog ďalšie pokračovanie príbehu, ktorý písal.

Žiadne komentáre: