19. 6. 2012

Steporis / Sen na úvod



 Epoi sa z posledných síl predieral hustým porastom machu a snažil sa utiecť pred akousi nenažranou pandravou, ktorá sa k nemu hrozivo približovala. Už sa ani neobzeral – tak zreteľne ju počul šramotiť za sebou. Doškriabaný, boľavý, vystrašený a nevýslovne unavený... sa prebudil a s úľavou si vydýchol. Tentokrát opäť nebezpečenstvu ušiel! Dokedy ešte sa mu bude dariť utiecť pred tou hrozbou?
 Ešte nie úplne zobudený musel vstať z postele – mechúr sa neodbytne hlásil o slovo. Potme sa obul a obliekol si župan. Bol tak navyknutý ešte z čias, keď mal rodinu a nechcel zobudiť manželku, pretože vstával ráno do práce skôr než ona. Zdalo sa mu to už neuveriteľné, že kedysi vstával ráno o pol štvrtej, aby ešte pred odchodom prichystal deťom raňajky, pravdaže bez nápoja – ten by vychladol. Potom sa vybral do záhrady, ktorá bola asi 350 metrov od jeho bytu. Chôdza do prudkého kopca ho pravidelne prebrala, po ospanlivosti ani stopy. Poodomykal sliepky a králiky, dal im krmivo a vodu a potom už mohol ísť do práce. To však už niekoľko rokov nebola pravda.
 Len si povzdychol, otvoril dvere do obývačky a prekvapený musel prižmúriť oči pred záplavou svetla. Nechápal to, veď každý večer pred spaním vždy najprv starostlivo všetko pozhasínal... To však nebolo jediné prekvapenie, ktoré ho v to ráno čakalo. Mal šťastie, že ho prudké svetlo vo dverách zastavilo, pretože inak by bol spadol do – vody. Obývačka (pôvodne s rozmermi 5 aj pol krát 3 aj pol metra) mala odrazu rozlohu ako olympijský bazén. Nech sa však pozeral kamkoľvek a akokoľvek pozorne, nikde nevidel žiadny chodník ani plošinu, po ktorej by sa dalo prejsť suchou nohou. Voda bola všade, od múru k múru, v oboch smeroch. Ak sa chcel dostať do kúpeľne a na WC, v tej rozospatosti si na iný spôsob ani nespomenul, musel sa najprv vyzliecť a ponoriť sa do lákavej vlažnej, čistulinkej, modrozelenej, aj keď chlórovanej vody. Pôžitok z nej mu narúšali len štípajúce drobné odreniny, ktoré mal na rukách i nohách od toho, ako sa predieral machorastmi, keď utekal pred pažravou larvou.
 Nakoniec sa v kúpeľni dôkladne poutieral, obliekol si tepláky a zišiel dolu do pivnice. Mal tam odložených zopár foršní. Najdlhšiu z nich si vybral a vyšiel s ňou po schodoch do bytu. Ako ju začal posúvať ponad vodu, navidomoči sa predlžovala, až nakoniec dočiahla na prah spálne! Že by som sa ešte celkom nezobudil? hútal v duchu. Veľmi však nechcel strácať čas, pretože sa ponáhľal do práce.
 Pracovnú dobu mal síce od šiestej do druhej, ale prichádzal do práce už o pol šiestej, zašiel sa do závodnej jedálne za lacný peniaz naraňajkovať, potom prišiel späť do redakcie a urobil si kávu. To všetko stihol ešte pred oficiálnym začiatkom zmeny – niežeby sa bál nejakého postihu za nedodržiavanie pracovnej doby, ale do tejto práce chodil rád. Predtým prešiel viacerými zamestnaniami a vedel si vážiť skutočnosť, že robí prácu, ktorá ho zatiaľ najviac baví.
 "Štvorku, päťku si prosím" - povedal celkom zbytočne. Cajti na vrátnici aj tak vedeli, ktoré kľúče potrebuje. Odložil si vnútri veci a šiel sa naraňajkovať do jedálne. Po návrate do kancelárie si pripravil kávu – deň sa mohol začať. Vyložil si na stôl zatiaľ nespracované materiály do najbližšieho čísla riťsvetských závodných novín BOBKOVÝ LIST a pokúšal sa sústrediť na obsah príspevkov. Najmä jeden z príspevkov mu padol do oka – s úžasom čítal:

Žiadne komentáre: