21. 6. 2012

Steporis / Riťsvetská tržnica a bolestnica


 Epoi mal tentokrát smolu. U Paľomíra bolo množstvo zákazníkov a najviac „zdržiavali premávku" akísi vidiečania z ktorejsi obce Riťsvetskej doliny. Tí kupovali, akoby už nikdy nemali pricestovať do mestečka, alebo akoby Paľomír, alias Redaktorský, už končil so živnosťou a v okruhu 200 km podobný tovar nemali... 
 Epoi stál teda zatiaľ v uličke medzi predajnými boxmi mestskej tržnice, zaujatý rozhovorom s Tojesilou Ľubenôčkovou. Netreba bližšie určovať o ktorú tržnicu sa jedná, pretože v mestečku Riťsveta postavili iba túto jednu jedinú – svetový unikát. Aj to si mohli otcovia mesta odpustiť, pretože postaviť uzavretú, nevetrateľnú tržnicu – ešte k tomu na poschodí, v tesnom susedstve vonkajšieho trhoviska (!) – na to už musel mať ktosi mimoriadne bujnú predstavivosť, alebo dostatočnú dávku drzosti a nedostatok dôvtipu. Vyberte si sami pravdepodobnejšiu verziu. Po rokoch radnica konečne pochopila, že v budove nebude trh nikdy fungovať a vymurovala vnútri akési klietky, ktoré následne začala prenajímať drobným živnostníkom.
 Riťsvetská tržnica pripomínala pohyblivé panoptikum, v ktorom sa striedali exempláre – jedna radosť. Napríklad taký Pán Dokonalý. Svojím výzorom nezaprel, že mu v žilách koluje aj krv ázijských kočovníkov, ktorí kedysi dávno pricválali do týchto končín cez Turecko a Albánsko a živili sa – akože ináč – krvavými nájazdmi na domáce  obyvateľstvo. Vysoký, čiernovlasý, ale najmä dokonale arogantný ku každému okolo seba. Jeho mužský predok tu buď kedysi zostal a do Ázie sa už nevrátil, keď dostali zaslúžene na frak, alebo iba zanechal semeno v jednej z tunajších vagín. Pán Dokonalý (ako si ho Epoi pomenoval) svoj pohŕdavý postoj ku všetkým „domorodcom", od ktorých sa líšil i výzorom, dával sústavne a intenzívne najavo. Je preto nepochopiteľné, že si ho tí „domorodí plebejci" zvolili za predsedu miestnej organizácie akejsi politickej strany. Do záhradkárskych potrieb (Paloma) chodieval tak dvakrát do mesiaca, aby mohol Paľa skritizovať, čo všetko nemá v obchode - a občas si aj niečo kúpiť.
Alebo Pán Dôležitý. Ten zase prichádzal tak raz-dvakrát do týždňa, aby postupne v každej predajničke dal okázalo najavo, že ovláda rôzne predpisy, vyhlášky a nariadenia a beda! tomu, kto by ich nebodaj nedodržiaval!! Kľudne by mohol robiť nejakého inšpektora.
Zvykol sa objaviť, najmä v letných mesiacoch, aj Zolo. Ten spravidla prinášal Paľovi polovice nezrelej dyne (tie získal od trhovníkov, ktorí by ich boli inak vyhodili do kontajnera) a núkal mu ich na predaj. Keď to urobil prvýkrát, Paľo sa nad ním zľutoval, dal mu  nejaké peniaze a potom sa ho už nevedel zbaviť...
Prvenstvo, aspoň čo sa týkalo frekvencie návštev tržnice, však držala Ohňovláska. Prichádzala do areálu denne – občas i dvakrát za deň. Zažiarila svojím umelým červeným účesom, pozorne obišla všetky predajné boxy, nič nekúpila,  sem-tam sa i na niečo spýtala a spokojná zase odišla.  
× × × × × ×
 V každom prípade si Epoi pri spomínanom rozhovore ani nevšimol, že brat Paľa, majiteľa PALOMY, mu prešiel kolieskom vozíka, na ktorom viezol vrecia slnečnice a vtáčieho zobu, cez nohu a oddelil mu tak časť chodidla i topánky. Až keď mu krvný tlak viditeľne klesol, uvedomil si Epoi, že čosi nie je v poriadku. Zavolal preto z posledných síl na Paľobrata:„Prines Nohaglue!" a padol do bezvedomia a úhľadnej mláky červenej farby. Tak sa stalo, že Epoi nepočul prezváňanie svojej kamarátky, a teda nemohol jej ani odzvoniť.  Pri páde na podlahu sa mu mobil rozdelil na dve časti. Batéria zaletela až do kúta a mobil sa vypol.
 Paľobrat prilepil Epoiovi oddelenú časť nohy i topánky späť a pošúchal rukou konárik šteklivého dreva (jednalo sa o Šteklivník zvláštny, Chichidendron extraordinarius PAB.). Keď dosiahol spojenie, zobral so sebou aj Epoia, ktorý bol ešte stále v bezvedomí. V bolestnici ho zaniesol priamo na krvavé oddelenie. V celej budove sa orientoval, ako doma.
 „Čo sa mu prihodilo?" spýtal sa údržbár na príjme, keď ho tam videl len tak ležať.
 „Maličkosť, iba vykrvácal. Má skupinu A2B Rh+", odvetil s úsmevom Paľobrat a šiel vybrať dogovi z papule šteklivé drievko. Dogo, ktorému dávali zožrať rôzne zvyšky po operáciách, nehodiace sa na prípravu jedál ubytovaným chorobničným pacientom, mal totiž jednu nie práve najlepšiu vlastnosť: nielenže všetko bral do papule, ale navyše všetko sa snažil rozžuvať, rozhrýzť – skrátka analytická povaha.
 Paľov brat počkal pokým do Epoia natankovali potrebné množstvo tekutiny, odoslali ho na resuscitáciu, kde ho prebrali opäť k životu – a už sa aj teleportovali všetci traja (i s dogom Dunčom) späť do budovy tržnice. Celé intermezzo netrvalo viacej než hodinu.
 Keď sa svojho času na tržnici pýtali Paľobrata, prečo sa on, ako brat Paľomíra Rašelinu, volá priezviskom Dovozec – veď majú hádam rovnakých rodičov – odpovedal presvedčivo a s nefalšovaným údivom nad takou samozrejmosťou: „Predsa máme každý celkom inú adresu bydliska aj odlišné zamestnanie, dokonca aj vek  máme rozdielny... A to sa vám nevidí nezvyčajné?" Čudujsasvete – nevidelo..
„Kde sme to prestali"? spýtal sa Epoi, keď sa prebral z bezvedomia. Uvedomil si, že nemá pri sebe mobil. Po chvíli spoločného hľadania sa im nakoniec mobil podarilo dať dokopy. Keď ho Epoi zapol, ozvala sa vzápätí sms-ka oznamujúca zmeškané dva hovory od Enči. Všetko je v najlepšom poriadku, svet je opäť vo svojich koľajach – pomyslel si Epoi.

Žiadne komentáre: