29. 6. 2012

Steporis / Enča záver


  Pravdu povediac, keď už bola preč dlhší čas, Epoiovi tak trochu chýbala. Nakoniec sa vrátila. Prišla aj s frajerom navštíviť Epoia, v tom čase už živnostníka, v jeho prevádzke v priestoroch tržnice a len horko-ťažko sa dala Epoiom nahovoriť, aby ich spolu odfotografoval. Per v Riťsvete dlho nezostal. Robil doma v sanatóriu sestričku – či vlastne bračeka –  musel sa teda vrátiť do Siberu a chodiť do práce. Zato Enča nemusela – a neprekážalo jej to. Po prázdninách nastúpila opäť do školy. Napriek tomu, že už bola vyučenou krajčírkou, zamýšľala absolvovať dvojročnú nadstavbu, aby získala maturitu a širšiu možnosť uplatnenia v zamestnaní. „To je hrozné, aké predmety sa musíme teraz učiť! Načo mi to kedy bude?" – sťažovala sa Epoiovi, keď ho prišla navštíviť do tržnice. „Keby si vedel, ako ma to nebaví!" Sem-tam sa objavila i na stretávke v piatok, ale už to nebolo ono.
  Jedného októbrového rána dostal Epoi sms-ku, v ktorej mu Enča oznamovala, že skončila s ďalšou návštevou školy, pôjde sa prihlásiť na úrad práce a začne si hľadať zamestnanie... Vtedy pochopil, že jej odchod z Riťsvety sa blíži. Ako sa neskôr dozvedel, Per už v Siberi zabezpečoval prenájom bytu a zháňal pre ňu prácu.
 O niekoľko dní, v piatok, pri návrate zo stretávky, ju Epoi odprevadil až na dvor pred jej činžiak, čo inak nemal vo zvyku. Počas cesty domov sa rozprávali o tom, čo cíti k Patrikovi a čo k Perovi. Enča zostala z toho rozhovoru dosť zmätená. Do rána oka nezažmúrila, pretože vedela, že argumenty, ktoré Epoi použil v rozhovore, sú pravdivé a vďaka nim si do rána ujasňovala, ako sa vlastne má rozhodnúť. Nakoniec si so smútkom v duši zvolila istotu a pravdepodobnú možnosť rodinného života...
 Epoi si uvedomoval, že jej bdenie sčasti zapríčinil aj on svojimi rečami. Považoval však za dôležité povedať jej to, aby si ona tiež konečne urobila jasno v celej záležitosti. V kútiku srdca však dúfal, nie že sa rozhodne pre Patrika, ale že sa ešte nerozhodne definitívne pre nikoho a on bude mať dlhšie spoločnosť pri cestách domov i do mesta.
× × × × × × ×
 Medzitým sa u Paľomíra Rašelinu, alias Redaktorského (majiteľa obchodu PALOMA), uvoľnilo a Epoi sa mu mohol ísť zdôveriť so svojím raňajším zážitkom. Skôr než sa dozvieme, ako zareagoval Redaktorský na Epoiove infomácie o dnešnom ráne, bolo by vari treba povedať čo-to o Epoiovi samom a o jeho blízkych.   

Žiadne komentáre: