16. 2. 2013

Steporis / Kuriatka



Predierali sa hlbokým bielym snehom, na ktorom nebolo vidno ani stopy po zveri či ľuďoch.
Epoi odbočil k ústiu akejsi jaskyne, tam sa na chvíľu zastavil, palice zapichol do snehu a s radostným úžasom sa poobzeral okolo seba.  Nedotknuté ticho sa rozprestieralo nad celým územím zababušeným do mäkkučkej studenej iskrivej periny. Nezablúdili sme?    premkla ho na chvíľu obava zo zmeneného výrazu okolitej krajiny a z toho vyplývajúca neistota, kde sa vlastne nachádza.
Pripomenulo mu to situáciu, keď raz v zime pricestoval za Esper a celý dezorientovaný zo zmeneného výzoru zasnežených ulíc krajského mesta nevedel, kde presne sa nachádza. Vystúpil vtedy na kopci, pretože tušil, že už minul autobusovú  zastávku, na ktorej mal zísť dolu do bieleho kráľovstva ulice pri Esperinom činžiaku. Zavolal jej teda a popísal, čo sa v jeho okolí nachádza. Esper ho postupne navigovala, až sa dostal do končín aj jemu známych.
Teraz to však bolo iné.  Len krása celej scenérie ho upokojovala a dodávala mu pocit istoty, že v takej nádhernej prírode sa mu predsa nemôže nič zlé prihodiť. Zatúžil znenazdajky mať aj teraz pri sebe mobil a zavolať jej, aby mu poradila. Tu však nijaké mobily nielenže nefungovali, ale ani neexistovali.
Celá družina, spolu s Epoiom, sa vybrala ráno na zber kuriatok*, ktoré tu rástli v hojnom počte vo veľkých jaskyniach – väčšinou vždy len v blízkosti vchodov. Celé rozľahlé územie bolo tým povestné a známe ďaleko za hranicami ich kráľovstva. Epoi však zaostal za ostatnými a bol teraz celkom sám, ako prst v plote. Vôbec mu to však neprekážalo, pretože vedel, že stačí vrátiť sa po stopách svojich lyží a pokračovať smerom, ktorým ho viedla široká stopa celej veselej a neviazanej družiny. Ani skupina lovcov a zberačov kuriatok si nerobila ťažkú hlavu z toho, že sa odpojil  od nich. Vždy predsa mohol vzlietnuť a z výšky sa ešte lepšie orientovať v tejto pustatine.
Epoi si pripadal ako v chráme. Vzápätí sa pousmial, pretože to, čo sa chystal spraviť, sa spravidla v chrámoch nezvykne robiť. Dostal chuť zajesť si. Vybral si z kapsy chlieb s masťou a cibuľou. Celý dvor vedel o tejto jeho „úchylke“, ale už sa nad tým nikto ani nepozastavil. Ostatní mali na chlebe s maslom plátky šunky či syra, prípadne iné drahé dobroty, ale Epoi sa v prírode najradšej napchával svojou dobrotou. Medzi dvoma krajcami chleba natretého škvarenou bravčovou masťou, ktoré si posolil a jemne poprášil mletou červenou paprikou, mal poukladanú na mesiačiky pokrájanú cibuľu . K tomu si dal vajíčko uvarené natvrdo a jedlo bolo kompletné. Zapíjal to zásadne čajom s citrónom, ktorý si nosil so sebou v litrovej termoske.
Keď sa takto posilnil, vybral sa Epoi do jaskyne. Ukázalo sa, že dobre natrafil. Nazbieral tam vyše kilogramu mladých zdravých kuriatok a uložil ich do tašky, na ktorej mal zdola pripevnené krátke široké lyže. Ľahučkú tyč, na ktorej ma prichytenú tašku, mal pripnutú za pásom. Taška nebola ešte naplnená ani do polovice, nepochyboval však, že sa to do neskorého popoludnia zmení. Už sa v duchu tešil v závere dňa na vykúrenú poľovnícku chatu, s praskajúcim ohňom v krbe, kde sa uložia na noc na rôzne karimatky, do spacákov, či len tak na podlahu prikrytú konskou dekou. Predtým si už tradične uvaria na večeru guláš z kuriatok a údenej slaniny. Nikoho netrápilo, že je to ťažko stráviteľné jedlo, pretože beztak nešli spať pred polnocou a navyše celá spoločnosť zalievala porciu vareným vínom či grogom. Keď sa konečne celá bujará spoločnosť uložila na podlahu spať, mohol sa aj Epoi usilovať zaspať.
Ráno sa v iskrivom zasneženom slnečnom dni poberú druhou stranou späť a cestou ešte vyzbierajú náleziská, ktoré nájdu...
-----------------------------------------
* kuriatka – po česky lišky
× × × × ×
Nepohodlie mu nedovolilo ďalej spať.
Po únavnom predĺženom večere sa Epoi len veľmi ťažko a neochotne prebúdzal do nového dňa. Do boku ho tlačila kapsa, v ktorej mal nazbierané kuriatka. Ľahol si totiž večer na podlahu bez toho, aby si ju odložil niekam nabok – taký bol už ospalý. Prekvapilo ho, aká je tá podlaha celkom mäkká. Zrejme som si na ňu počas spánku zvykol – pomyslel si a išiel sa obrátiť na bok a vstať. S čím však v žiadnom prípade nerátal, bola ostrá bolesť v pravej časti trupu, ktorá ho veľmi rýchlo prebrala zo zvyškov driemot.
Razom si uvedomil skutočnosť, v ktorej sa nachádzal! Opatrne si ľavou rukou stiahol remeň hubárskej kapsy z pravého pleca, pravú ruku si opatrne preložil cez hrudník doľava, kde sa ňou zachytil o okraj perináka, ktorý mu slúžil ako nočný stolík. Ľavou rukou sa podoprel a opatrne sa dvíhal do polohy sediaceho starca. Realita ho udrela plnou silou a s ňou sa vrátila aj pokora, ktorú pociťoval pri bezmocnom prežívaní krutej bolesti. Už tu bolo druhé výdesaťdnie nešťastného pádu a v určitých momentoch ešte stále pociťoval rovnako intenzívnu bolesť ako v prvé dni. Keď už sedel a predýchal trochu prvý nápor bolesti, ľavou rukou sa snažil za chrbtom našmátrať remeň kapsy s kuriatkami. Už dávno sa prestal čudovať podobným situáciám, ako bola aj táto, keď sa mu v tejto realite objavovali predmety či iné skutočnosti odinakiaľ. Bral to ako fakt a ďalej si s tým hlavu nelámal.
Pritiahol si kuriatka k sebe a prezeral si ich. Nechcelo sa mu hneď pokračovať vo vstávaní, potreboval oddych. Huby boli veľmi pekné, zdravé, takmer rovnakej veľkosti – ako z továrne. Rozdelil ich do troch kôpok. Prvá bratovi Ylanovi, druhá Esper a tretiu si nechal pre seba. Rozhodol sa, že si z tých svojich uvarí paprikáš. Priam cítil na jazyku chuť smotanovej omáčky s haluškami a kuriatkami.
Potom mu však zišlo na um, že tie kôpky húb sú aj tak zbytočne veľké a tak z každej hromádky odobral trochu, až vytvoril štyri približne rovnaké kôpky. Tú štvrtú sa rozhodol dať Paľovi zo záhradkárskych potrieb.
Potom už nastal čas uskutočniť povstanie (nie Slovenské národné, ale z postele):-). Každú kôpku hubíkov dal do jedného pohára, uzavrel ich a vystrčil do tej sibérie, aká panovala v lodžii. Nemohol riskovať, že sa mu zdusia. Svoje sa rozhodol hneď spracovať, pretože vedel aké sú kuriatka húževnaté a ich príprava trvá dosť dlho. Popoludní mal v úmysle navštíviť postupne Ylana, Ester aj Paľomíra. Vďaka mobilu sa mohol premiestňovať tak rýchlo, že to za jedno popoludnie stihol.
U Ylana vzbudil najväčšie vzrušenie u Bobiny, ktorá sa išla rozdrapiť, ako štekala na objavujúcu sa hlavu. Až keď bol už takmer kompletne prenesený, podarilo sa ju Epoiovi utíšiť. Musel sa jej prihovárať, pretože pred jeho rukou uhýbala, pokiaľ nebol kompletný. V Ylanovej domácnosti pôsobil trochu rušivo. Obaja manželia pozerali televízny program, ale každý v inej izbe a každý sa venoval tomu svojmu programu. Dlho sa preto nezdržal, aby ich nevyrušoval a vrátil sa domov po ďalšie špongie a hneď aj začal prenos k Esper.
U nej bolo v obývačke, kde sa zhmotňoval, celkom ticho. Vari nie je ani doma...? – blyslo mu mysľou a pocítil sklamanie, že nemohol využiť moment prekvapenia, keď by sa jej bol postupne zjavoval pred očami. Dokončil prenos a v rozpakoch si sadol do kresla. Bude ju musieť počkať. Vtom však začul akési šplechnutie z kúpeľne. Opatrne sa priblížil ku kúpeľni a cez zatvorené dvere videl, že sa v nej svieti. Už bol doma. Prezul si šlapky a pohodlne sa usadil na gauči a čakal. Po nejakej polhodinke sa ukázala Esper. Bola už poutieraná, ale celkom nahá. Veď bola celkom sama v byte – aspoň si to myslela. Keď zaregistrovala niekoho ďalšieho v izbe, musela prežiť menší šok, pokým si uvedomila, že je to Epoi. Dlho sa však naňho zlostiť nevedela a potešila sa aj kuriatkam, hoci Epoi mal dojem, že radšej by bola mala hríbovité – buď aby ich mohla usušiť, alebo už sušené. Vianoce sa blížili a do kapustnice treba aspoň za hrsť sušených, najlepšie hríbov. Nakoniec sa situácia vyvinula tak, že Paľovi už v ten deň Epoi kuriatka nestihol priniesť...

2 komentáre:

Lucifer povedal(a)...

Krásné hastone, píšeš hezky...

haston povedal(a)...

ďakujem, diabol-svetlonoš..:-)