26. 9. 2012

Steporis / Po stopách spomienok



Vybral sa pomaly do centra. Vychutnával si príjemný vzduch po nedávnom krátkom daždi a teplotu, ktorá po 29-stupňových horúčavách klesla na príjemných 18-19°C. Večer bolo stále dostatočne svetlo, koniec koncov kedy inokedy, ak nie teraz, na začiatku júna... Epoi nešiel priamo na Námestie baníkov, kde sa sústreďovala väčšina piatkovosobotných lôchmaratónov**) v Riťsvete, ale doprial si obchádzku novovybudovaným obchvatom námestia a oblúkom sa vrátil späť – prakticky po tej istej trase, ako vozidlá MHD.
Na celkom prázdnej vozovke si skúsil aj vznášanie, veľmi nízko nad zemou. Mal pocit, že sa mu nepatrne zlepšila kondícia. Veď uvidím, čo to s ňou urobí, ak si dám v krčme viacej než jedno pivo... pomyslel si, ale ďalej nebojácne kráčal v ústrety nočnému dobrodružstvu. Okrem Epoia by to asi nikto iný dobrodružstvom nenazval, nuž ale neupierajme mu právo nazývať veci tak, ako sa mu javili. Preňho bolo už dobrodružné len to, že sa dostal von medzi ľudí, aj keď v konečnom dôsledku nadránom si potom pripadal skôr ako v spoločnosti unavených, podráždených ľudoopov...
V Píku bol nedýchateľný vzduch, bez odsávania splodín nedokonalého spaľovania listov rastliny Nicotiana tabacum L., rozhodol sa teda veľmi rýchlo, aby už o chvíľu kráčal po schodoch do kántrivého klubu.. Zaujímavé  na tomto klube bolo to, že napriek názvu country bol skôr centrom rockového trhania ušných bubienkov. Epoi nemal nič proti počúvaniu rocku, ale nepotreboval ho mať pustený päťkrát silnejšie, než bolo treba. Až taký hluchý zatiaľ nebol. Zato väčšina návštevníkov klubu mala vážne poškodený sluch – možno aj zato si púšťali hudobný box na plné gule. Ešte aj baktérie mliečneho kvasenia, Escherichia coli, či vírusy všetkých typov, korporatívne si vybrali exodus, ktorého cielom bolo nájsť si život neohrozujúce prostredie, v ktorom by mohli úspešne a v pokoji škodiť ľuďom a spestrovať im tak chorobami pozemskú existenciu. Medzi skoro hluchých návštevníkov patrila kedysi aj Enča, ktorej zvyšky sluchu niekedy nestačili na bežnú tichú konverzáciu.
Tak do tohto hustého zvuku sa Epoi ponoril po príchode do pohostinstva. Necítil túžbu popíjať niekde v kúte osamote pivo, ale žiadalo sa mu stráviť piatok v spoločnosti ľudí, s ktorými by si mohol pokecať o všetkom možnom. Problém bol v tom, že po tých rokoch absencie mal problém nájsť niekoho z bývalej spoločnosti. Niektorí sa stali rodičmi, niektoré sa zase aspoň vydali (napríklad Enča – tá aj dvakrát) a to všetko spôsobilo, že chodil medzi stolmi celý stratený (ak to pri 192 cm výšky  možno tak formulovať...). Nečakal, že nestretne ani jedného známeho, ale realita bola neúprosná. Ak sa chcel s niekým porozprávať, zostávala  mu jediná možnosť: skajp či fejsbúúk. Určitý druh nepriameho komunikovania mu ponúkali aj blogy. Oveľa smutnejší, než keď kráčal do mesta, sa teraz vracal  do svojej izby a vedel, že jediná perspektíva, ktorá ho čaká, je presedieť niekoľko nasledujúcich hodín pri rátači a internete.
____________________________________________________________________
*)kántriť: hubiť, ničiť, likvidovať;  **)lôchať: piť, nasávať, strebať, tankovať, drúľať, slopať
× × × × ×
Dobrý pocit mal len z toho, ako sa mu podarilo nenápadne zletieť po schodoch z klubu na námestie.
Lákalo ho pokračovať v tom aj po chodníku, ale neriskol to. Vdychoval plnými dúškami večerný mestský vzduch, akoby to bol ten najčistejší horský kyslík. Pravdou však bolo, že cestný obchvat, aj keď malý, výrazne odbremenil ovzdušie na námestí, kde teraz dominovala vôňa líp. Možno sa už teraz budú môcť oberať kvety na čaj, ktovie. Pamätal sa, ako ich vysádzali kedysi, keď šiel do prvej triedy. Boli to len také prútiky, trochu vyššie než Epoi. Teraz to už boli kvitnúce stromy a stále boli vyššie než on. To sa už nezmení, keby som čo urobil... - pomyslel si a bol rád, že to tak je. Lipa mu vždy pripadala ako prívetivý a láskavý strom. A tu ich mal v tom momente plný obdĺžnik stredu námestia a len pre seba. Vydláždená plocha bola nimi aspoň oddelená od asfaltových vozoviek zo všetkých štyroch strán.

Žiadne komentáre: