8. 10. 2009

Peniaze, Slováci a Maďari

   V Slovenskej republike je od 1.januára/ledna 2009 zavedená platná mena euro (€). To je všeobecne známe nielen v zahraničí (až z Afriky odo mňa cez internet pýtali černošky peniaze - a vedeli, že tu máme zavedené euro...), ale dokonca aj v Slovensku.
     Zaráža ma však na niektorých mojich spoluobčanoch (a nie je ich, bohužiaľ, tak málo), že aj 90 rokov po rozpade "žalára národov" Rakúsko-Uhorska na nich ešte stále negatívne vplýva maďarizácia, o ktorej som predpokladal, že sa už dávno prepadla na smetisko dejín.
     Veď posúďte sami: Slovák keď povedal "jedna korunA", Maďar to vyslovil "egy koronA" (eďkorona); tam, kde sa v slovenčine povedalo "tri korunY", v maďarčine to bolo "három koronA". Takisto "šesť korúN" - "hat koronA"... Skrátka maďarčina pri číslovkách nemení nijako tvar počítaného podstatného mena.
     Prejdime teraz do súčasnosti. Koľkokrát počujem: ten tovar stojí "tri eurO", alebo hoci "desať eurO". Celkom ako v maďarčine. Že by Slováci ešte nezistili, že už sú sami sebe pánmi, a to aj v jazykovej oblasti? Alebo, nebodaj, ich prechod na novú menu tak dezorientoval, že zabudli na skutočnosť, že v slovenčine (ako v mnohých ďalších slovanských jazykoch) sa podstatné mená skloňujú a majú aj množné číslo?
     Zrejme neovládajú skloňovanie podstatného mena "euro" - aspoň v množnom čísle to tak vyzerá. Hádam si teda pripomenieme tvary skloňovania tohto slova v množnom čísle: eurá, bez eur (ja by som kľudne dokázal použiť tvar eúr), k eurám, o eurách, s eurami.
    Nerobím si však zbytočné ilúzie o masovej čítanosti tohto blogu, a teda ani o jeho väčšom vplyve na vyjadrovanie tej časti mojich spoluobčanov, ktorí sa ešte nevymanili spod jarma pomaďarčovania...:-)

2 komentáre:

JANOVA povedal(a)...

Hastone, dodala bych - s euroškami na večné časy!!!
Nás porod tvrdé měny teprve čeká.
MSF

pavelhaston povedal(a)...

je to celkom zaujímavé, keď sa mi dostávajú do rúk mince z francúzska, írska, španielska,atď..(-: